Има данни, според които закритоъгълната глаукома е по-често срещана при пациенти с далекогледство, с азиатски произход, жени и хора с нисък ръст. Както става ясно, ъгълът е важен фактор. Нека да обясним кой точно ъгъл. При хора, предразположени към закритоъгълна глаукома, предната камера на окото е по-малка от обичайното. Нормално, ъгълът, където се срещат роговицата и ирисът, е около 45 градуса. Колкото по-малък е той, толкова ирисът е по-близо до „дренажната система” – през нея се оттича вътреочната течност, която непрекъснато се произвежда и циркулира в окото. Тази течност съдържа глюкоза, белтъци, антитела и др., нейната функция е изхранваща и поддръжа тонуса на очната ябълка. Когато зеницата се разшири твърде много или бързо (при влизане в тъмно помещение, например), външният ръб на ириса се избутва върху дренажната система. Възможността на течността да преминава между ириса и лещата по пътя си към предната камера се намалява, причинявайки увеличаване на налягането.
Острият глаукомен пристъп може да бъде неочакван, породен от рязкото повишаване на вътреочното налягане и много болезнен, съпроводен със зачервяване на окото, оток на роговицата, замъглено виждане, главоболие и повръщане. Често тази внезапна „атака“ се случва в условия на недостатъчна осветеност. Състоянието налага спешна намеса, прилага се медикаментозно лечение за понижаване на налягането и след неговото нормализиране се извършва иридотомия (с лазер се моделират миниатюрни отвори в ириса, които да улеснят движението на вътреочната течност).
За разлика от първичната откритоъгълна глаукома, която протича бавно и подмолно краде от зрението, то изявата на закритоъгълната глаукома е драматична и навлиза в живота на пациента по най-жестокия начин – с болка. При наличие на един или няколко от посочените вече симптоми (болка, зачервяване, главоболие, повръщане), прегледът при офталмолог е задължителен, при това неотложно. При първи пристъп, преди високото налягане да увреди безвъзвратно зрителния нерв, зрението може да бъде спасено. Регулярното отчитане на стойностите на вътреочното налятане е важен елемент на диагностичния и терапевтичен алгоритъм при пациенти с глаукома. Безконтактната тонометрия позволява това да става бързо, но златният стандарт е методът на Голдман, който осигурява по-голяма прецизност.